Er du også en af dem, der har taget udendørs-overnatning til dig?

Det er gennem de senere år blevet mere populært at slå sig ned under åben himmel, bl.a. i de små læskure/sheltere/teltpladser, der efterhånden findes rigtig mange steder rundt omkring i det danske land. Den typiske "sheltergænger" er familien, der lever et travlt liv i hverdagen, men som sætter familien i fokus i ferien. Men det kan også være dem, der har lyst til en billig måde at holde ferie på eller dem, der bare skal en tur ud i naturen og væk fra byens larm.

Sammenlignet med både sommerhuse, hoteller, bed & breakfast og campingpladser er der mange penge at spare ved at benytte et shelter som overnatningsmulighed. Der er ikke just den samme komfort, som der er ved de øvrige former for overnatning, men det er jo netop en stor del af charmen ved et shelter (for nogle...). Man kan kalde det en blanding mellem camping i telt og i campingvogn, da man overnatter i en træhytte, der har åben udgang til moder natur. På denne måde har man frit udgang til naturen – også når man sover.            

Er der regler i vildmarken?

Som i mange andre tilfælde, er der også regler man skal være opmærksom på i forbindelse med brugen af sheltere. Der er som udgangspunkt fri adgang til alle sheltere, der er beliggende på Naturstyrelsens arealer, mens man skal have en forudgående tilladelse, hvis man vælger at benytte sheltere/teltpladser på øvrige arealer (private skove fx.). Se Naturstyrelsens sheltere her

Uanset om man skal have tilladelse eller ej, så gælder det, at man højest må overnatte i et shelter to nætter i træk, medmindre andet er aftalt med ansvarshavende for Naturstyrelsen i den lokale enhed.

 

Hvad skal man tage med?

Af mere praktiske årsager kan det være en rigtig god ide, at huske en lommelygte, da der ikke er lys i et shelter, hvorfor fx toiletbesøg bliver meget nemmere, hvis man har medbragt lommelygte. Af indlysende årsager, så skal man også altid huske praktisk tøj til årstid og forventet vejr (det kan blive hundekoldt om natten...også om sommeren). Derudover er det en god idé, at medbringe en form for underholdning til dig selv (og eventuelle børn). Dette kan eksempelvis være spil eller andet, der kan tåle at være udenfor og i berøring med moder natur. Selvom man som oftest vælger at overnatte i et shelter, for at være lidt tættere på naturen, så kræves det oftest, som børnefamilie i dagens Danmark, at der altid er en eller to tablets i nærheden. Derudover er det også rart, hvis man befinder sig uden for landets lov og ret, at have mulighed for at tilgå et trådløst internet.

 
TC-GO.DK er mobilt bredbånd til camping og udendørs-overnatning

Med TC-GO.DKs mobile routere, er der mulighed for at have mobilt bredbånd med på farten og der batteritid nok til at have internet til hele familien til en sheltertur.  TC-GO.DK har specialiseret sig i, at tilbyde internet til brugere, der har et lavt, varieret (eller i perioder intet) forbrug. Eksempelvis hvis du er i en campingvogn, i sommerhus eller hvis du vælger at overnatte i et shelter.

Hos TC-GO.DK er der intet abonnement eller binding og du betaler kun for dit forbrug.

Opfør dig ordentligt!

Området man befinder sig i skal altid holdes pænt og rent – det vil altså sige, at du selv skal sørge for, at der ikke ligger affald mv. når du forlader stedet. Almindelig orden, så de næste gæster ikke bliver negativt overrasket - desuden skal man respektere eventuelle naboer.

Ved brug af sheltere ved campingpladser er der typisk regler for, hvornår der skal være ro på pladsen, hvorfor det er vigtigt, at man tager hensyn til de øvrige gæster, hvorimod der er lidt løsere tøjler ved brug af sheltere i skovområder.

Derudover skal du huske på, at der sjældent er indbygget toilet i nærheden – medmindre du har booket et shelter nær en campingplads – det er derfor vigtigt at undersøge, hvad dit shelter ligger i nærheden af og, hvilke muligheder du har for toiletbesøg og vand.

Ved campingpladser er der typisk en regel om tidspunkt for ro (typisk omkring kl. 22.00). Man skal huske at et shelter ikke er et forsamlingshus med plads til en masse larm og gæster.

Et shelter er for naturelskere, og der forventes derfor typisk, at man behandler det derefter med den ro og respekt, som følger deraf.
Ligger dit shelter ikke i nærheden af en campingplads, er en køletaske med mad og drikke alfa omega, så du har mulighed for at opbevare lidt mad og drikke ved shelteret.

Hvordan booker man et shelter?

Der er altid mulighed for at komme "uanmeldt" på de danske shelterpladser, men alene af den grund, at det er blevet mere og mere populært at bruge de danske sheltere, så anbefales det at booke på forhånd via Naturstyrelsens hjemmeside. Derudover kræver det ofte lidt forberedelse ift. forplejning mv. når man skal være en nat eller to i det fri, og derfor er det altid rart at shelteret er ledigt når du når frem.

Guide til overnatning på shelterpladser i Danmark

Læs om de bornholmske sheltere

Rigtig god fornøjelse med at nyde naturen!